Ben je als echte ondernemer al voorbereid op eventuele juridische geschillen? Een rechtsbijstandverzekering is voor iedereen onmisbaar. Of je nu een ondernemer bent of niet, een geschil kan met iedereen voorkomen. De verzekering kan dan voorkomen dat de problemen steeds groter worden. Het biedt dekking in zaken op de werkvloer, een geschil met de buren of een verkeersongeval. Je bent verzekerd van juridisch advies en eventuele bijstand als de geschillen op een rechtszaak uitlopen.  Het kan veel tijd schelen als je de professionals inschakelt en je staat niet meer voor heel hoge kosten. Maar wat moet je dan allemaal weten over deze verzekering? En hoe werkt het eigenlijk? Onderstaande informatie zet alles voor jou op een rij. 

Geen verrassingen met juridische hulp 

Een rechtsbijstandsverzekering kan jou dus helpen bij meerdere geschillen. Maar waarom zou je hem dan afsluiten? Je kan immers ook zelf met de geschillen aan de slag gaan. Alleen zit het leven vol verrassingen en kan het zomaar zijn dat je echt in de problemen komt. Juridische hulp is soms onvermijdelijk. Stel je hebt een auto-ongeluk gehad en er is juridische bijstand nodig om de schadevergoeding goed te regelen. Zonder de verzekering draai je zelf op voor de kosten van een advocaat en de procedures die ermee gepaard gaan. Dit brengt hoge kosten met zich mee. De verzekering keert een vergoeding uit en geeft je de hulp die je nodig hebt. De juridische geschillen lopen wellicht niet meer uit op rechtszaken. 

Meerdere zaken gedekt in de verzekering

De verzekering geeft jou rechtshulp wanneer jij het nodig hebt. Maar wat wordt er dan allemaal gedekt? Een van de dekkingen waarvoor je de professionals in kan schakelen is de dekking bij arbeidsconflicten. Als je als ondernemer een werknemer ontslaat of als werknemer zelf ontslagen wordt, kan het zijn dat er problemen ontstaan. Als er geen goede reden is voor het ontslag kan je het aanvechten. De verzekering helpt dan om de rechten te verdedigen. De verzekering helpt ook bij geschillen met de buren, zoals na het plaatsen van een nieuwe schutting. Tijdens verkeersongevallen, consumentenconflicten en geschillen met verhuurders kan je ook de juiste hulp verwachten. Je staat er nooit meer alleen voor en ook zonder juridische kennis ben je verzekerd van de beste resultaten in jouw situatie. 

De claim indienen voor de hulp

Als je de rechtshulp daadwerkelijk nodig hebt, neem je contact op met de verzekeringsmaatschappij. Je maakt dan een melding van het incident. De verzekeraar zal jou dan doorverwijzen naar de advocaat die kennis heeft over het recht waar je mee te maken heeft. Ieder rechtsgebied is weer anders en advocaten hebben zich hier verder in gespecialiseerd. De advocaat begeleidt jou dan bij de juridische stappen die je moet nemen om de zaak op te lossen. Houd er wel rekening mee dat je met een wachtperiode te maken hebt. Je kan dus niet direct een claim indienen na het afsluiten van de verzekering. Zorg ervoor dat je polisvoorwaarden hiervoor goed doorgenomen hebt.